Dinkelvollkornbrot
Ich hoffe, ihr alle habt die Osterfeiertage gut überstanden und sie trotz der derzeitigen Situation genießen können. Bei uns hat es dieses Jahr zur Osterjause dieses leckere Vollkornbrot gegeben. Das ist mein absolutes Lieblingbrot! Und da ja in vielen Geschäften derzeit Trocken- und Frischgerm ausverkauft sind, habe ich es dieses Mal mit Weinsteinbackpulver probiert. Hat super funktioniert und hatte den positiven Nebeneffekt, dass es keine Aufgehzeit zu beachten gab!

Ihr braucht: 160g Haferflocken, 2 EL Leinsamen und 360ml Wasser. Außerdem benötigt ihr 250ml Milch, 13 g Salz, 1/2 EL Honig, 600g Dinkelvollkornmehl und 1 1/2 Pkg. Weinsteinbackpulver (oder 1/2 Germ).
Im vorgeheizten Backofen wird das Brot für 40-45 Minuten bei 210 Grad Ober/-Unterhitze gebacken.
🇬🇧 recipe for a spelled wholemeal bread
Ingredients: 160g oatmeal, 2 tbsp. linseeds, 360ml water, 250ml milk, 13g salt, 1/2 tbsp. honey, 600 g spelled wholemeal flour and 1 1/2 packs Weinstein backing powder (or 1/2 yeast).
Recipe: Mix the oatmeal, the linseed and the water in a pot and cook it at medium heat until the oatmeal took all the water and the consistency is like porridge. In the meantime you mix in a bowl the flour, the salt and the baking powder (or yeast). Heat the milk to room temperature and melt the honey in it. Now mix the oatmeal and the honey milk to the flour mix and knead the dough. Let it sit for half an hour covered at a warm place. Moisten your hands and take the dough in a cooking pan with baking paper. Sprinkle it with oatmeal and bake the bread at 210 degrees for 40-45 minutes.
tip: Put the bread after baking out of the pan immediately and let it cool down on a cake rack. Otherwise it will get damp.